Tweede editie Entertainment Today in nieuw jasje gestoken

vrijdag 16 september 2016 - 10:54

De eerste editie van het retailevenement Entertainment Today is voor initiatiefnemer NVER uitermate succesvol verlopen. Voor de tweede editie, die op maandagavond 19 september plaatsvindt in Theater de Kom in Nieuwegein, is de formule radicaal aangescherpt.

“Zo’n eerste editie is toch even aftasten wat de achterban wil”, vertelt NVER-voorzitter Martin de Wilde. “Dat er behoefte was aan een moment in het jaar waarop men elkaar weer eens even kon zien – zowel retailers onderling als retail en industrie – dat was duidelijk. Dergelijke momenten waren er in het verleden vaker en je merkt dat het inspirerend werkt als je elkaar weer eens ontmoet en ongedwongen kunt praten over je vakgebied. Dat we zo’n moment gecreëerd hebben, is door velen als uitermate positief ervaren. Inhoudelijk lag de focus tijdens de eerste editie echter vooral op productpresentaties en daar lag, nog wel een verbeterpunt, zo bleek uit de reacties na afloop. Want gameretail heeft weinig aan muziekpresentaties, terwijl gespecialiseerde platenzaken op hun beurt weer minder kunnen met films en games, et cetera.”

Interactief toekomstbeeld
Voor de tweede editie van Entertainment Today is dit ondervangen door voor diverse segmenten gespecialiseerde sessies op te zetten. Een sessie voor popspeciaalzaken, een sessie voor de klassieke vakhandel, een sessie voor de brede retail en boekhandels en een sessie voor gameretail. “Gevolgd door een plenair gedeelte, dat door Eric Corton wordt geleid. Hierin zal onder meer Maarten Steinkamp een keynote houden onder de noemer ‘ondernemen is een werkwoord’ en hopelijk nodigt dit uit tot een prikkelende discussie met de zaal. Want interactiviteit is in het plenaire gedeelte van groot belang”, aldus De Wilde. “Na de keynote van Steinkamp is er een panel dat volledig wordt gedragen door input uit de zaal. Geen branche is in de afgelopen jaren zo snel veranderd als de entertainmentbranche. Via prikkelende stellingen hopen we een discussie te kunnen voeren en een beeld te schetsen waar we de komende jaren naartoe gaan met zijn allen.”

Spraakmakende gasten
De Wilde is trots op het feit dat een aantal prominente sprekers zich aan Entertainment Today heeft verbonden. “Het programma voor de popspecialist richt zich vooral op de vraag wat nu de grotere betekenis is van de terugkeer van vinyl. Is dat een voorbode dat andere dragers ook terugkomen? Is het écht zo’n belangrijk productsegment voor de muziekretailer? GfK levert gespecialiseerde cijfers, dat doen ze overigens voor ieder specifiek programmaonderdeel, en we hebben hier als gasten Record Store Day-founder Michael Kurtz en Nigel House, eigenaar van de befaamde Rough Trade-winkels in Londen. Eric Corton is naast host van het plenaire gedeelte ook host van deze sessie. Het klassieke deel heeft de vergrijzing van de doelgroep als thema en wordt geleid door Gregor Bak. Hij spreekt onder meer met Edwin Rutten en Paul Witteman over de Aangenaam Klassiek-campagne, die voor de retail nog altijd van groot belang is. Daarnaast vertelt Henriette Zrour over de restyling die Klassieke Zaken in het vierde kwartaal gaat doorvoeren op de winkelvloer. Het gamegedeelte zijn we nog aan het invullen, maar gaat onder meer over het belang van merchandise en over de afhankelijkheid van de markt van blockbusters.” 

Beleving
De NVER wil met Entertainment Today een positief, gezellig, leuk, interessant maar vooral leerzaam event neerzetten, dat inspireert en tegelijk aanvoelt als een avondje uit. “Voor zowel ondernemers als hun personeel”, zo voegt De Wilde er aan toe. “De mensen op de winkelvloer zijn van groot belang voor deze branche. Zij hebben voeling met de klanten en zijn ook degenen die de winkels doen leven. Winkelbeleving is dan ook een onderwerp dat in de algemene sessie voor de brede retail voorbij komt. Moderator Joost Driessen spreekt daarin onder meer met boekhandelaren Wouter Cajot en Tom Harmes van respectievelijk ‘t Stad Leest in Antwerpen en Dominicanen in Maastricht. Zij vertellen over de manier waarop entertainmentproduct enerzijds een steeds belangrijkere plek inneemt binnen de traditionele boekhandel en anderzijds wat entertainmentretailers kunnen leren van de manier waarop zij in hun winkels inzetten op totaalbeleving. Met alleen neerzetten van het product, kom je anno 2016 niet meer weg. Een winkel die bruist, genereert veel traffic. We denken dat een sessie als deze enorm inspirerend kan werken.”

De toegang is gratis voor NVER-leden. Meer informatie en het programma is te vinden op de NVER-site.