Aandeel digitale filmverhuur iTunes flink gedaald

maandag 10 juli 2017 - 11:45

Het filmverhuurmarktaandeel van Apple iTunes zou volgens The Wall Street Journal nog zo'n 20 tot 35 procent zijn. In 2012 was dat nog 50 procent.

The Wall Street Journal baseert zich niet op cijfers van Apple maar op die van verschillende bronnen in Hollywood. Meerdere filmbedrijven melden dat het marktaandeel van Apple is gekrompen. Zij stellen dat het aandeel van iTunes tegenwoordig tussen de 20 en 35 procent zou liggen. Vijf jaar geleden had Apple nog de helft van de markt in handen.

Opvallend is wel dat de daling niet binnen alle genres merkbaar is. iTunes is, volgens de krant, nog steeds de grootste digitale distributeur van independent titels. Dit komt omdat het bedrijf exclusieve deals sluit met films die buiten het traditionele studiomodel zijn gemaakt.

Een woordvoerder van Apple ontkent de claim van de Amerikaanse krant niet, maar stelt wel dat omzet van de gecombineerde verkoop en verhuur van films in het afgelopen jaar is toegenomen. Daarnaast zou het techbedrijf ook de focus leggen op het aanbieden van content via abonneediensten als Netflix en HBO.