Interview directeur Arjen Davidse: ‘In de Gigant is volop ruimte voor avontuur’

woensdag 12 juli 2017 - 09:45

De Gigant in Apeldoorn heeft een nieuwe directeur. Per 1 juli is Arjen Davidse aangetreden om leiding te geven aan het cultureel-educatief centrum. Onder Davidse moet de fusie van poppodium Gigant, cultuureducatiecentrum Markant en het filmhuis verdere invulling krijgen.

De 48-jarige Arjen Davidse vertrekt als artistiek leider van het Conservatorium van Haarlem, dat deel uitmaakt van de Hogeschool InHolland. Daarvoor was hij jarenlang waarnemend directeur van het Nationaal Pop Intituut en plaatsvervangend directeur bij Muziekcentrum Nederland. Ook vervulde hij bestuurs- en adviesfuncties voor de Gemeente Den Haag (dienst OCW), het Fonds Podiumkunsten, Paradiso Melkweg Productiehuis, de Amsterdamse Kunstraad, de Rotterdamse Raad voor Cultuur en de Grote Prijs van Nederland.

Hij volgt interim-directeur Loek Sijbers op, die de afgelopen twee jaar een traject heeft geleid waarin een mogelijke fusie tussen de verschillende culturele instellingen in het pand zijn onderzocht, en uiteindelijk ook zijn uitgevoerd. Het is precies die fusie die Davidse in de functie aanspreekt: “De uitdaging die is ontstaan door de fusie is heel interessant. In Gigant, markant in cultuur [zoals de nieuwe naam luidt - red.] komt alles samen, met een dansschool, theater, film, muziek, mode, muziekschool en onlangs zelfs een dj-opleiding. Die samenkomst maakt het een heel interessante en dynamische omgeving, zeker als je dat naast mijn cv legt. Alles wat ik heb gedaan, komt hier bijeen in één gebouw.”

Lekker nuchter
Als directeur van Muziek Centrum Nederland kende Davidse de Gigant als poppodium wel, alleen het complete gebouw waar Gigant onderdeel van is nog niet. Davidse: “De oude Gigant was een nostalgisch rockhol dat niet erg professioneel geleid werd en waar gigantische verliezen gefinancierd moesten worden met subsidie. Nu staat er een van de drie grote culturele instellingen van Apeldoorn en zit er een professionele organisatie. De Gigant is met een capaciteit van 550 bezoekers maar een kleine zaal binnen een veel groter pand. Een gebouw waar ik continu verdwaal. Wel voelde ik mij direct op mijn plek toen ik er voor het eerst rondliep. En Apeldoorn is lekker nuchter, een verademing na hip Amsterdam. Het zou wel wat meer zelfvertrouwen mogen uitstralen.”

Crossover en synergie
Davidse ziet door de verschillende functies van de organisatie te combineren nieuwe kansen voor het cultuurcentrum. Genre-overschrijdend programmeren, festivals, thema’s aan evenementen hangen en de verschillende functionaliteiten van het gebouw benutten en combineren zijn slechts enkele van de ideeën die Davidse heeft voor het cultuurbedrijf. “Doordat het nu één organisatie is, zijn er ontzettend veel mogelijkheden tot crossover en synergie die voorheen niet konden” legt hij uit. “Markant heeft ook geweldige zalen voor jazz of wereldmuziek. En de theaterzaal leent zich uitstekend voor het programmeren van jong cabarettalent. Dat zie je nog niet veel in Apeldoorn. En neem bijvoorbeeld een thema als Elvis Presley. In Gigant zou je een tributeband neer kunnen zetten, in de filmzalen draai je zijn films, je kunt een expositie houden en lezingen geven. En dat is nog maar één onderwerp. Er is hier volop ruimte voor experimenten en avontuur.”