Derde nummer 1 in Album Top 100 voor Eminem

vrijdag 07 september 2018 - 14:52

Het afgelopen week volkomen onverwacht verschenen nieuwe album Kamikaze van Eminem komt vandaag binnen op de eerste plaats van de GfK Dutch Album Top 100. Daarmee weerhoudt de rapper Sevn Alias van diens tweede en Ilse DeLange van haar tiende nummer 1-notering in de albumlijst af.

Kamikaze levert Eminem zijn derde nummer 1-album op in Nederland. Eerder behaalde hij hier de eerste plaats met het album The Eminem Show (2002; vijf weken op 1) en het vorig jaar verschenen Revival (1 week op 1). Het samen met executive producer Dr. Dre opgenomen Kamikaze is Eminems tiende studioplaat. 

Het album bevat dertien tracks en gastbijdragen van onder anderen Royce da 5’9” (in de track Not Alike), de Canadese singer-songwriter Jessica Reyez (Nice Guy, Good Guy), de Amerikaanse rapper Joyner Lucas (Lucky You) en Bon Iver-frontman Justin Vernon (Fall). Het titelstuk Kamikaze bevat een sample van LL Cool J’s eerste hitsingle I’m Bad uit 1987. Het nummer Venom schreef Eminem voor de gelijknamige nieuwe superheldenfilm met hoofdrolspeler Tom Hardy die begin oktober in première gaat.

De albumhoes van Kamikaze is bijna een kopie van die van Licensed To Ill, het debuutalbum van de Beastie Boys uit 1986. Beide vliegtuigen vliegen zich te pletter; die van de Beastie Boys tegen een berg, die van Eminem tegen een onbekend object. Piloot van het op Kamikaze afgebeelde toestel is Lt. Mathers III oftewel Marshall Matters, Eminems officiële naam.   

Hoewel Eminem er door verschillende collega’s van wordt beschuldigd dat Kamikaze bol staat van homofobie en haat predikende teksten, komt het album deze week naar verwachting binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Album Top 200. Het zou Eminems negende nummer 1-notering worden in deze lijst.

Tien tracks van Kamikaze staan ook genoteerd in de GfK Dutch Single Top 100 van deze week, met Lucky You als hoogst genoteerde track op nummer veertien.